skogspromenadSkogspromenader kan bli riktigt roliga. Har du barn kan du aktivera dem genom att gå före och gömma lite skatter inslagna i folie som barnet/barnen får leta efter. Som en skattjakt! Det underlättar om man är två vuxna så att en kan gömma skatten medan den andre distraherar barnen. Roligt och uppskattat av barnen.

Sen får man köra lite fågel, fisk eller mitt emellan lek och säga när det bränns om barnen närmar sig skatten eller om det är iskallt om de är inne på helt fel spår.

Är det slät och plan mark kan man tävla i längdhopp. Rita upp ett startstreck och plankan där man tar avstamp. Sen markerar man vart alla landar på sina hopp och den som hoppat längst vinner.  Detta lekte jag som liten när vi var ute på promenader och det tyckte jag var jättekul. Tävlade mot min lillebror och mamma och pappa höll ordning som domare.

Man kan även köra sprinttävlingar. Man bestämmer en start och en slutpunkt och den som går i mål först vinner. Enkelt och roligt, men som vuxen så får man ge barnen lite försprång.

Mer på friidrottstemat är att kasta saker, till exempel vem som kan kasta en sten eller pinne längst. Eller vem som kan komma närmast exempelvis ett träd utan att träffa trädet.

Är man vid en sjö kan man leka kasta macka, ni vet när man ska få en platt sten att studsa så många gånger på vattnet som möjligt innan den försvinner ner i djupet. Det är en kul sysselsättning för både barn och vuxna, men det gäller att man hittar bra stenar för ändamålet.

Frågelekar är också ett roligt sätt att fördriva tiden. Det finns många olika varianter av lekar, som exempelvis att man ska tänka på en sak och de andra ska med olika frågor komma fram till vad du tänker på. Detta är en lek som kan vara lite svårare för barnen och då gäller det att inte välja ett för svårt ämne eller för svår sak att tänka på. Enklast är att välja en person eller figur som de känner igen från tv, som Pippi Långstrump eller Nalle Puh och liknande.

Har ni en fotboll, eller en boll av något slag, så är det en utmärkt och rolig sak att ta med både för de vuxna och för barnen. Det fina med en boll är att det går att göra så mycket. Sparka bollen mellan sig eller kasta bollen.

Men aktiviteter, tävlingar och utmaningar i all ära. Ibland måste det finnas utrymme för lugn och ro och allvar.

Det som jag tycker är skönt när vi går på promenader är att småprata och emellanåt bara lyssna på fåglarna, något som barn säkerligen också kan uppskatta. Välj ett ämne som barnen är intresserade av och jag lovar att ni kan ha intressant diskussioner, barn är smartare än vad man kan tro. Det är också ett bra tillfälle att kunna diskutera lite allvarligare ämnen nu när man är på en stillsam promenad då inget kan störa eller dra uppmärksamheten år annat håll.