Speltips

I hemmet finns hur mycket som helst man kan utmana varandra på! Spel är ju en klassiker. Alla har vi säkert något spel liggandes där hemma som vi kan plocka fram och utmana familj, vänner och bekanta i. Poker är kanske det ultimata utmanarspelet! Här gäller rävspel och matematisk skicklighet på hög nivå.

Har du inte ett pokerset kan du till exempel låna pengar ur monopollådan, låna barnens leksakspengar eller tillverka egna pokermarker i kartong. Utmana varandra om äran antingen i en heads up duell mellan två personer eller gör en stor turnering med upp till åtta spelare. Spelet är avgjort när en enda spelare återstår som har alla pengar i turneringen. Texas Holdem NL är ett av de vanligaste pokerspelen.

Yatzy är ett pokerliknande spel fast utan bluff- och satsningsmomentet. Här spelar du med tärningar och det gäller att samla ihop så många poäng så mycket på varje tärningskombination man kan få i spelet. Yatzy är ett trevligt sällskapsspel och det krävs en del taktik för att öka sina odds att träffa rätt, men det är ju självklart också till största delen ett turspel.

Frågespel är alltid kul! Problemet med frågespel är att svårighetsnivån på frågorna varierar så stort och man känner ofta att någon spelare har extra tur med frågorna och bara får de lätta. Detta kan man komma runt genom att alla spelare får samma fråga och skriver ner svaret på ett papper istället för att säga det högt. På så sätt har alla samma chans.

För att inte utmaningen ska dra ut på tiden kan man ha en tidsgräns för hur lång tid deltagarna får ta på sig att besvara varje fråga. Exempelvis kan man vända på ett timglas eller sätta igång en timer så fort frågan är färdigläst och när tiden är ute så förlorar man automatiskt om man inte har hunnit skriva ner sitt svar.

Det är också bra att på förhand bestämma hur många frågor som man ska ha med i tävlingen eller om man ska tävla tills någon når en viss poäng. Man gör lite som man vill men det är viktigt att sätta upp reglerna från början så att det inte blir konflikter.

Om spelet har ABCD-svar så kan man förbereda så att alla deltagare får fyra svarskort var med antingen ett a, b, c eller d. Då behöver inte deltagarna skriva ner sina svar utan kan plocka ut det kort som har rätt svarsalternativ och lägga upp och ner på bordet. Sen vänder man upp allas kort och ser vilka som har angett rätt svarsalternativ.

Det enklaste om man vill göra denna typ av utmaning det är att ha en spelledare som inte deltar i spelet utan som sköter frågeställandet, tidtagningen och poängräknandet. Men det är ju inget måste förstås.

Något som brukar göra denna utmaning extra rolig det är om deltagarna kan se varandras poängställning. På så sätt vet de hur de ligger till och det brukar ge ett litet extra spänningsmoment i spelet. Men det gör man naturligtvis också som man själv tycker.

I många spel är frågorna kategoriserade utifrån vissa ämneskategorier. Bestäm i förväg hur många frågor i varje kategori ni ska ha i så fall eller om ni enbart ska tävla i ett ämne.