vindsurfning

Det är alltid kul att utmana varandra i vardagen. Tråkiga sysslor kan bli lite mer spännande och man kan få lite mer motivation till att göra jobbiga grejer.

En sån sak är att vika tvätt. Personligen tycker jag att det är urtrist. Därför brukar jag utmana sambon i tvättvikning. Vem hinner para ihop flest strumpor på två minuter? Vem hinner vika flest t-shirts? Och så vidare. Nästa steg är självklart att utmana varandra i vem som kan kasta i flest strumpor i strumplådan från ett bestämt avstånd.

Strykning är också en sån sak som man kan utmana varandra i. Vem stryker en skjorta fortast? Man kan även utmana sig själv i denna gren. Få någon att ta tid när du stryker och sen försöker du hela tiden slå ditt egna rekord. Strykningen blir garanterad roligare, men se upp så att du inte bränner sönder skjortorna. Ta god tid på dig att läsa strykråden och ställa in strykjärnets temperatur innan du påbörjar utmaningen!

När man väl börjat utmana sig själv och andra kan man inte sluta. Allt blir en tävling eller ett sätt att slå nya rekord!

Plötsligt bäddar du sängen på tid, duschar på tid och klär på dig på tid. Allt går att göra någon hundradel snabbare :) Gunde Svan har berättat att han började tävla mot sig själv i att duscha och klä på sig så snabbt som möjligt efteråt. För att hela tiden bli snabbare och snabbare tvingades han utveckla egna specialtekniker för att det skulle gå så fort som möjligt. Tror rekordet ligger någonstans på 1.20-1.30 och då ingår avklädning, duschning, torkning och påklädning i den tiden! Carina Berg försökte utmana honom en gång men lyckades inte matcha tiden. Skulle du klara det?

Carina Berg borde egentligen ha fått några sekunders handikapp eftersom hon har längre hår än Gunde Svan vilket tar längre tid att skölja rent från schampo.

Bor man i hus kan man också tävla i trädgårdsskötsel. Vem krattar ihop mest löv under 10 minuter till exempel.

Förutom att göra vardagssysslor till tävlingar så kan man köra klassiska tävlingar som sten sax och påse samt tumbrottning. Två lekar som inte kräver någon som helst utrustning eller någon direkt förberedelse. Perfekt sysselsättning när man väntar på att pastavattnet ska koka upp eller när det är reklampaus på TV.

Utmaningen behöver inte heller alltid vara utformad som en tävling. En vanlig hederlig utmaning kan också vara rolig att testa på. Be någon ge dig en utmaning eller byt utmaningar tillsammans med någon annan. Till exempel kan du ge en person i utmaning att laga en sufflé och den personen kanske ger dig i utmaning att läsa en viss bok.

På så sätt får man testa på något nytt som man kanske aldrig hade provat annars! Kom överens i förväg om vad utmaningen max får kosta. Annars kanske den andre kommer och föreslår att hoppa bungyjump eller något annat dyrbart som man kanske inte vill lägga pengarna på.

Här kommer lite förslag på saker man kan ge varandra som utmaningar:

Laga en speciell maträtt
Sy något
Lägga ett pussel
Läsa en speciell bok
Baka något
Lära sig/prova spela ett instrument
Lära sig/prova att dansa
Måla en tavla
Testa på någon sportaktivitet

Har du fler tips så skriv gärna och berätta!